Mik azok az antioxidánsok és mi a feladatuk?

2024.02.02

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket az oxidatív stressztől, amelyet a szervezetben természetesen képződő, de káros szabadgyökök okoznak. A szabadgyökök olyan instabil molekulák, amelyek elektronhiányuk miatt más molekuláktól "lopnak" elektront, károsítva a sejteket, fehérjéket és a DNS-t.


Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket azáltal, hogy elektronokat adnak nekik, stabilizálva ezzel a molekulákat, és megakadályozzák a sejtkárosodást. Ez a folyamat lassíthatja az öregedést, csökkentheti a gyulladást és megelőzheti bizonyos krónikus betegségek kialakulását. 

Főbb antioxidánsok:

Vitaminok: C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, védi a bőrt. 

E-vitamin: Védi a sejteket és a zsírsavakat az oxidációtól.

Növényi vegyületek: Flavonoidok és polifenolok (pl. zöld teában, bogyós gyümölcsökben).

Enzimek és ásványi anyagok: Pl. szelén, cinkk

Egyéb vegyületek: Glutation, karotinoidok (pl. béta-karotin a sárgarépában).

Hol találhatók?

Gyümölcsökben és zöldségekben

(pl. bogyós gyümölcsök, citrusfélék, spenót, kelkáposzta, sötét zöld levelű zöldségekben).

Teljes kiőrlésű gabonákban,diófélékben, magvakban.

Zöld és fekete teában, vörösborban, étcsokoládéban.

Miért fontosak?

A szabadgyökök túlsúlya hosszú távon hozzájárulhat az öregedés felgyorsulásához, krónikus betegségek, például szív- és érrendszeri problémákhoz, daganatok, cukorbetegség kialakulásához,gyulladásos állapotokhoz is.

Ezért az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet fenntartani a jó egészséget és megelőzni a betegségeket.


© 2024 Minden jog fenntartva | Debreczeni Szilvia
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el