Mik azok az antioxidánsok és mi a feladatuk?
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket az oxidatív stressztől, amelyet a szervezetben természetesen képződő, de káros szabadgyökök okoznak. A szabadgyökök olyan instabil molekulák, amelyek elektronhiányuk miatt más molekuláktól "lopnak" elektront, károsítva a sejteket, fehérjéket és a DNS-t.
Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket azáltal, hogy elektronokat adnak nekik, stabilizálva ezzel a molekulákat, és megakadályozzák a sejtkárosodást. Ez a folyamat lassíthatja az öregedést, csökkentheti a gyulladást és megelőzheti bizonyos krónikus betegségek kialakulását.
Főbb antioxidánsok:
Vitaminok: C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, védi a bőrt.
E-vitamin: Védi a sejteket és a zsírsavakat az oxidációtól.
Növényi vegyületek: Flavonoidok és polifenolok (pl. zöld teában, bogyós gyümölcsökben).
Enzimek és ásványi anyagok: Pl. szelén, cinkk
Egyéb vegyületek: Glutation, karotinoidok (pl. béta-karotin a sárgarépában).
Hol találhatók?
Gyümölcsökben és zöldségekben(pl. bogyós gyümölcsök, citrusfélék, spenót, kelkáposzta, sötét zöld levelű zöldségekben).
Teljes kiőrlésű gabonákban,diófélékben, magvakban.
Zöld és fekete teában, vörösborban, étcsokoládéban.Miért fontosak?
A szabadgyökök túlsúlya hosszú távon hozzájárulhat az öregedés felgyorsulásához, krónikus betegségek, például szív- és érrendszeri problémákhoz, daganatok, cukorbetegség kialakulásához,gyulladásos állapotokhoz is.
Ezért az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet fenntartani a jó egészséget és megelőzni a betegségeket.
